WILFRED RENEMAN


Counter-tenor

Rond mijn 30e besloot ik om nog een nieuwe studie te gaan beginnen: ik wilde counter-tenor worden. Dat sluimerde al een beetje - het waren de eerste jaren van het Oude Muziek Festival in Utrecht en het regende daar koren met mannelijke alten. Vooral 'The Clerxes of Oxenford' o.l.v. David Wulstan met hun Gibbons-vertolkingen deden mijn oren en ogen openen voor de oude muziek. Zo kwam ik als eerste terecht bij Harry Geraerts als zangdocent. Ik had er veel lol in; volgde workshops bij The Deller Consort, The Hilliard Ensemble en Peter Phillips (van The Tallis Scholars). Ik deed na een paar jaar her en der audities en kwam terecht bij ensembles als Capella Figuralis (Jos van Veldhoven), Currende (Erik van Nevel), Capella Palestrina (Maarten Michielsen), Capella Frisiae (Hoite Pruiksma), Het Brabantsch Muzyck Collegie, enzovoort.


Capella Frisiae (klik voor groter) foto: Janna Bathoorn

De laatste jaren zong ik niet meer zo vaak als countertenor: Capella Frisiae werd opgeheven en ik kreeg het drukker en drukker met andere activiteiten. Maar het definitieve einde van mijn zangcarrière viel in februari 2016. Ik fietste met mijn strottenhoofd tegen de laadklep van een vrachtauto. Met zwaailichten naar het ziekenhuis - eigen risico naar de kloten .. Niet handig voor een zanger.
Ik ben er genadig afgekomen: tijdens koorrepetities kan ik mijn 'gewone' stem weer volledig gebruiken. Maar mijn altstem heeft de crach niet overleefd. Het is niet anders.
Zangers: kijk uit op de fiets!

Hieronder een aantal luisterfragmenten (in MP3-formaat):
•    uit het Kerstoratorium van Charpentier: L’Ange - klik hier
•    In 2003 en 2004 werkte ik mee aan de integrale opnames van de motetten van Herman Hollanders. Helaas voor mij hield de goede man niet zo van alten: van de 35 motetten zijn er maar 7 met een altpartij. Klik hier
•    In 2009 heeft Capella Frisiae een cd met Kerstcantates van Friedrich Wilhelm Zachow opgenomen. Daaruit een gedeelte met het koor ‘Herr, wenn ich nur Dich habe’ - klik hier - en een gedeelte uit de aria ‘Der Herr verstösst nicht ewiglich’ - klik hier