WILFRED RENEMAN


Agenda
Cursussen en lessen

Naast al de bovengenoemde activiteiten werk ik in het voortgezet onderwijs. Toen ik 60 werd ben ik binnen het onderwijs van baan veranderd: momenteel ben ik studiebegeleider binnen het Stadslyceum. Ik help leerlingen met problemen op het gebied van planning, overzicht, faalangst, hoofd- en bijzaken, en zo meer. Een  heel breed spectrum aan werkzaamheden.

Daarvoor heb ik ongeveer 25 jaar gewerkt als muziekdocent aan de sprintopleidingen Havo en Vwo. De meeste leerlingen waren 18 tot 20 jaar oud en wilden na een vertraging in het regulier voortgezet onderwijs in één jaar hun Havo- of Vwo-diploma halen. Ze volgden bij ons de laatste twee lesjaren in één jaar. Het vak Muziek was één van de eindexamenvakken, en ze legden er dus ook een Cito-examen in af.
Helaas hebben Hogere Machten besloten dat de Sprintopleiding moest worden opgeheven.

Daarnaast heb ik gedurende niet minder dan 17 jaar onder strikte geheimhouding meegewerkt aan de vervaardiging van de Cito-examens Muziek voor Havo en VWO. Al die jaren wist ik wat er in examentijd uit de verzegelde envelop zou komen, maar ik heb er nooit een woord over losgelaten. Nu mag iedereen het weten, want ik heb mijn werkzaamheden in 2011 neergelegd.

De Usva is in Groningen al 40 jaar een begrip. Officieel heet het instituut ‘Universitaire Stichting VormingsActivieiten’, en verzorgt cursussen op het gebied van dans, zang, jazz, fotografie, video, teksten schrijven ... er is zaal- en repetitieruimte en een theaterzaal die minstens vier avonden per week gebruikt wordt voor voorstellingen en presentaties.

Bij die Usva verzorg ik cursussen op zang- en koorgebied. Al jaren draait er met succes de cursus ‘Solo met zijn Allen’. Deze cursus zou je kunnen beschouwen als een groepsles zang. Ik studeer met de cursisten éénstemmig liedrepertoire uit diverse stijlen, tijden en windstreken. Een popsong van Sting wisselen we af met een musicaltopper van George Gershwin of Irving Berlin. Maar we ruiken ook aan een niet te moeilijke aria van Bach of een lied van Schubert. In de lessen wordt gewerkt aan technische aspecten als:
•    hoe moet dat met mijn adem?
•    hoe krijg ik het goed zuiver?
•    kan mijn toonvorming beter of mooier?
Maar ook de inhoudelijke kanten van de muziek komen aan bod:
•    waar gaat dit lied over?
•    hoe kan ik de betekenis van dit lied beter overbrengen?
•    ben ik goed verstaanbaar? etc.
De eerste helft van de cursus wordt er steeds met z’n allen gestudeerd. Als we de noten een beetje beheersen gaan we kijken wie de solopartijen op zich wil nemen. Vandaar de titel. We werken altijd toe naar een presentatie in de theaterzaal, met ècht publiek. Altijd een reuze feest.

Voor de data van de cursuspresentaties verwijs ik door naar de site van de usva, die te bereiken is via de links, of via mijn eigen agendapagina.

Daarnaast verzorg ik regelmatig workshops ‘op maat’ voor koren of groepen zangers. Zo heb ik onlangs het Meezingkoor geleid ter gelegenheid van het 950 jaar bestaan van Winsum. Vorig jaar verzorgde ik op verzoek van het Wagenings Cantatekoor  een cursus over het 13e eeuwse Laudario di Cortona, een liedboek met ‘Gregoriaans voor het gewone volk’. Ook word ik regelmatig als jurylid ingeschakeld bij koorbijeenkomsten van diverse aard.
Wie mij wil inschakelen voor een activiteit op vocaal gebied kan mij altijd bellen om te overleggen.