WILFRED RENEMAN

Agenda
   Dirigent

In mijn studietijd aan het Conservatorium in Groningen ben ik met dirigeren begonnen. Mijn  eerste serieuze ‘baan’ als dirigent was bij het studentenkoor Gica wat ik gedurende meer dan 10 jaar heb geleid. Eén van de hoogtepunten in mijn Gica-tijd was wel de uitwisseling met het koor (1991) van de muziekschool in Moermansk - boven de Poolcirkel. Een memorabele reis - al was het maar vanwege het eten (makreel bij het ontbijt), de spotgoedkope wodka en het uitstapje naar één van die gevaarlijke atoomonderzeeërs.

Nadien ben ik gedirigeerd bij Trans en Het Gronings Kamerkoor. Met Close harmonykoor ‘Bon Ton’ heb ik mij, sinds de oprichting in 1986, op de vocale lichte muziek, in een breed spectrum gestort. Ook heb ik voor dat koor vele arrangementen geschreven. (zie de pagina ‘arrangementen’) Tientallen optredens, tot in Rotterdam, Sittard en Denemarken hebben we verzorgd. In 2006 heb ik, samen met pianist Hans Kaldeway een multimediacompositie geschreven: “The Family of Man’ Zie de pagina composities voor meer info. Na 21 jaar vond ik het tijd voor verandering en heb ik afscheid genomen van Bon Ton.

Vervolgens noem ik het popkoor ‘Sing and Swing’ uit Hoogezand. Ik heb daar de leiding gehad van 2002 tot 2013. Sing and Swing is een groot koor (45 leden) - heel veel vrouwen. Sinds mijn komst zingen ze arrangementen voor drie vrouwenstemmen en één mannenpartij. Op 8 juni 2013 was er een groots opgezet lustrumconcert in Het Kielzog in Hoogezand. Het koor bestond die avond 20 jaar! Dit concert werd tevens mijn afscheidsconcert, want na 11 jaar was het mooi geweest bij Sing and Swing.
Op de pagina ‘arrangementen’ kun je voorbeelden van arrangementen bekijken voor de bezetting sopraan - mezzo - alt - bariton.

Momenteel ben ik actief bij vier koren:

Als eerste noem ik hier het Vocaal Ensemble Ten Toon!, waar in sinds januari 2008 dirigent ben. Ten Toon is een kamerkoor van ± 18 personen. Als eerste project hebben we een programma ingestudeerd met de Totentanz van Hugo Distler, in combinatie met de Deutsche Sprüche von Leben und Tod van Leonhardt Lechner. Tesamen met twee acteurs en prachtige lichtbeelden hebben we die muziek uitgevoerd in het najaar van 2008 - het honderste geboortejaar van Hugo Distler.
Het daaropvolgende project ‘A Travessia!’ (juni 2009) omvatte Portugese en Spaanstalige muziek van Europa en Latijns Amerika. Veel onbekende muziek, veelal met folkloristische invloeden, hebben we gezongen - aangevuld met accordeonmuziek en tangodans.

In 2011 hebben we een programma gedaan met oude en nieuwe Groninger muziek. Composities van Johannes Worp (19e eeuw) en Wilfred Reneman (still going strong) stonden op het programma. Samen met Edwin Jongedijk hebben we een aantal van zijn songs in het Gronings uitgevoerd.
In november 2013 hebben we een prachtig ‘Allerzielen’programma gezongen met het Requiem van Johannes Prioris (16e eeuw) en - alweer - de Totentans van Hugo Distler.
In oktober 2016 hadden we een zeer succesvol concert met de uitvoering van het beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Dit werk is oorspronkelijk geschreven voor sopraan, alt en strijkorkest, maar wij hebben het uitgevoerd met een vierstemmig gemengd koor en accordeon. Een behoorlijke verbouwing dus, maar door het publiek zeer positief ontvangen.
Momenteel bereiden we ons voor op een programma met muziek rond het thema 'Harmonie en Integratie'. Hoe het er uiteindelijk uit gaat zien is nog onduidelijk, maar we gaan in ieder geval delen van The Peacemakers zingen (Karl Jenkins) en Hebreeuwse psalmen van Salamone Rossi.
Zie de agenda voor de concerten.


Als tweede koor noem ik het Studenten Popkoor ‘Estrellas’. Dit koor is in 2006 gestart als een cursus bij de Usva, maar had in de loop der jaren een aardige schare ‘vaste’ zangeressen.  Daarom heeft het koor zich in 2011 verzelfstandigd. Vrijwel alle deelnemers zijn student aan de RUG (De Usva is het cultureel centrum voor de Rijksuniversiteit Groningen). Met dit koor studeren we echte popnummers, in niet te moeilijke, maar hopelijk wel interessante arrangementen. Vaak worden partijen solistisch bezet en voorzien van een breed gezongen akkoordbegeleiding. 
Klik HIER om naar de arrangementenpagina te gaan.

Kamerkoor Marum vignetSinds maart 2022 sta ik voor het Kamerkoor Marum. Ik wist niet dat in die contreien zo'n goed koor bestond, maar dat bleek dus zo te zijn ….
Kamerkoor Marum is opgericht in 2005 en stond vanaf 2007 t/m. 2021 onder leiding van dirigent en zangdocent Bernard Slofstra. Op dit moment bestaat het koor uit 22 zangers: 8 sopranen, 6 alten, 4 tenoren en 4 bassen. Het koor zingt voornamelijk a-capella muziek met een enkele keer een uitstapje naar grotere werken met orkest. Op de wekelijkse repetities wordt op een ontspannen manier aan een zo goed mogelijke klank gewerkt.

http://kamerkoormarum.blogspot.com/
Facebook
Zie de agenda voor de data.

Met het projectkoor Vocaal Ensemble Groningen richten we ons vanaf de oprichting in 1991 uitsluitend op muziek uit Middeleeuwen en Renaissance. Als één van de weinige amateurkoren zingen we regelmatig zeer vroege muziek: zoals liederen uit het 13e eeuwse Laudario di Cortona of muziek van Landini of Dufay. Met dat koor zijn regelmatig buitenlandse tournees georganiseerd (Italie, Oostenrijk, Zwitserland).
VEGRO is een projectkoor dat gemiddeld twee keer per jaar een programma instudeert en uitvoert. In oktober 2007 hebben we een week lang onze intrek genomen in het dorpje Ortonovo, aan de voet van de Apenijnen, om ons voor te bereiden op drie concerten in die regio. In 2010 vierden we het 20-jarig bestaan van het koor en hebben de (oud)leden voor mij een prachtig gedenkboek gemaakt.

Meer informatie over het Vocaal Ensemble Groningen is te vinden op de site via de links